Tunnelmia Datahub Road Show:sta

Pasi Aho ja Marjut Puukangas

Olipas jälleen kerran mukava tavata datahub-ammattilaisia maakunnassa. Datahubin Road Show vieraili viimeisen kahden viikon aikana Vaasassa, Oulussa, Vantaalla sekä Kuopiossa. Tilaisuudet keräsivät yli 300 tiedonjanoista asiantuntijaa kuulemaan ajankohtaista asiaa datahubista. Ja jälleen ne kysymykset ja keskustelut olivat tapahtumien parasta antia.

Tilaisuuksien ohjelma kattoi asiaa datahub-järjestelmähankinnasta ja toteutuksesta konversion ja sertifioinnin kautta aina käyttöönottosuunnitelmiin sekä lainsäädäntöön. Kuultiin tilaisuuksissa myös Fingridin asiakaskyselyn tuloksistakin.

Allekirjoittaneen alkulämmittelyn jälkeen CGI:n Sami Sikanen kertoi mitä datahubin ”konepellin alla on”. Saatiin esimakua CMS:n toiminnasta ja eri moduuleista. Samin jälkeen Fredrik Södö kertoi uuden maailman alkavan tietokonversiosta ja haastoi kaikki toimijat käyttämään maanmainiota Titta-palvelua. ”Mustalle listalle” ei joudu huonosta datanlaadusta vaan siitä, että ei aloita niitä toimenpiteitä.

Pienen tauon jälkeen Fredrik jatkoi sertifiointi/testausasiaa ja haastoi osallistujia esitellystä toimintamallista. Luulen, että Fredrik sai lisää erinomaisia näkemyksiä suunnitelman eteenpäin viemiseksi. Seuraavaksi Pasi Lintunen kertoi toimialanyritysten käyttöönottosuunnitelmista, jollaisen joutuu aivan jokainen markkinatoimija tekemään. Kyllä, aivan jokainen.

Maittavan lounaan jälkeen Marjut Puukangas pureutui prosesseihin. Paljon asioita joita jokaisen tulisi ottaa huomioon ja tehdä kun mennään kohti tarkempia kuvauksia. Loppuhuipennuksina Pasi Lintunen kävi lävitse sähkömarkkinalakimuutoksia ja Maria Joki-Pesola käytti kaksi varttia varttitaseen kiemuroiden avaamiseen.

No mitä tilaisuuksista nousi esille. Paljon käytiin keskustelua itse tulevaan järjestelmään, sidosryhmätestaukseen, tulevaan käyttöönottosuunnitelmaan, henkilötunnuksien keräämiseen ja uusiin tunnuksiin liittyen. Yhtenä erityisenä voisi erityisesti nostaa esimerkiksi Fredrikin läpikäymän sidosryhmätestauksen. Tästä olivat kiinnostuneet niin toimialan edustajat kuin ymmärrettävästi myös toimialan järjestelmätoimittajien edustajat. Kyseltiin yksityiskohtia myöhemmin muodostettavasta pilottiryhmästä ja siitä mitä ympäristöjä vastaan testataan ja koska päästään testaamaan. Ymmärrettävää, että tämä kiinnostaa, koska vaikuttaahan tämä sitten oleellisesti yhtiöiden oman toiminnan suunnitteluun ja resursointiin. Kiitosta sai tuleva toimialan yhtiöiden oman käyttöönottosuunnitelman laatimista tukeva ohjeistus. Tämä nähtiin erittäin hyvänä tukena toimialalle ja sitä on ilmeisesti jo kovasti odoteltukin. Kiinnostusta herätti myös Samin läpikäymä järjestelmäkokonaisuus, josta tämä meidän datahub muodostuu sekä myös Fingridin ja CGI:n välinen yhteistyö. Ilmeisesti datahub-järjestelmästä olisi haluttu jo vieläkin tarkempaa tietoa. Ymmärrettävästi järjestelmän tietoturva kiinnosti, tullaanhan tänne jatkossa sitten tallentamaan kaikkien käyttöpaikkojen tietoja. Myös järjestelmän tarjoama käyttöliittymä herätti keskustelua, eli mitä sen kautta tehdään ja mitä ei. Tätä tarkasteltiin sitten tarkemmin prosessienkin yhteydessä.

Yksi kommentti ehkä kiteyttää hyvin kaikkien tilaisuuksien yleisen tunnelman – ”Paljon on vielä tehtävää!”. Mutta onneksi on vielä aikaakin, tosin yhtään siitä ei ole enää hukattavissa. Toivottavasti tämä meidän infotilaisuus auttoi teitä eteenpäin omassa suunnittelussanne. Jatketaan matkaa yhtä hyvässä yhteistyössä, mitä olemme tähänkin saakka tehneet.

Mukavaa joulunodotusta!

Pasi Aho ja Marjut Puukangas