Kesätyöntekijänä Datahubissa

Anni Holmström, Paavo Hietanen

Kesä on viilettänyt vauhdilla eteenpäin ja syksy lähestyy jo, mutta vielä on viikko kesätöitä jäljellä datahub-projektin parissa. Tällä kertaa blogipostauksessa pääsevät ääneen me kesätyöntekijät: Paavo ja Anni. Millaista on ollut työskentely datahubissa ja mitä kaikkea kesään on mahtunutkaan mukaan?

Anni

Olen Anni Holmström, ja olen ollut kesätyöntekijänä Fingrid Datahubissa toukokuusta alkaen. Valmistuin keväällä tekniikan kandidaatiksi Aalto-yliopistosta energia- ja ympäristötekniikan kandidaattiohjelmasta ja aloitan syksyllä maisteriopintoni energiasysteemien ja -markkinoiden pääaineessa. Fingrid työpaikkana osuukin mitä parhaiten omiin kiinnostuksen kohteisiini. Työskentelin Fingridillä emoyhtiön puolella viime kesän, ja siirryin nyt tänä kesänä niinkin kauas kuin viereiseen rakennukseen tänne Fingrid Datahubin puolelle. On ollut mahtavaa päästä työskentelemään myös tänä kesänä Fingridillä, ja kesä on ollutkin loistava sekoitus niin tuttua ja turvallista kuin uuden oppimista ja hyödyntämistä.

Datahubin projektiluonne on tehnyt työpaikasta erilaisen aikaisempiin työkokemuksiini verrattuna. Datahub on kokonaisuudessaan yksi laaja ja valtakunnallisesti merkittävä projekti, ja se näkyy vahvasti myös kesätyöntekijän työskentelyssä. Tänä kesänä tärkein työtehtäväni on ollut rajapistemittaustietojen kartoittaminen datahubia varten, ja kartoitusprojektiin on kulunutkin iso osa kesästäni. Työhön on kuulunut tietojen täyttämistä, markkinaosapuolien kontaktointia, tietojen läpikäymistä ja lisää kontaktointia. Tietojen kartoittaminen on edennyt todella hyvin ja tästä onkin erityisesti kiittäminen markkinaosapuolia aktiivisesta toiminnasta. Kartoituksen parhaita puolia onkin ollut omasta näkökulmastani mahdollisuus tutustua alan toimijoihin ja olla vuorovaikutuksessa eri osapuolten kanssa.

Datahub on ollut myös oiva paikka oppia, millaista on tehdä yhteistyötä eri organisaatioiden välillä. Olen päässyt työtehtävissäni toimimaan aktiivisesti yhdessä järjestelmäntoimittajiemme kanssa, ja saanut etenkin tätä kautta huomata oman osaamiseni kehityksen tänä kesänä. Työkokemuksena tämä mahdollisuus on ollut erittäin arvokas.

Kokonaisuutena fiilikseni Datahubista kesän jälkeen on, että töitä tehdään täällä hyvällä energialla, määrätietoisesti ja yhdessä. Viime kesänä koin Fingridin merkittäväksi vahvuudeksi loistavan työilmapiirin, ja samaa voin ehdottomasti sanoa myös tänä kesänä. Toimistolla vallitsee hyvä yhdessä tekemisen meininki, ja haastavissa tilanteissa olen aina voinut kääntyä työkaverin puoleen. Mahtava ilmapiiri yhdessä mielekkäiden työtehtävien kanssa on taannut erittäin onnistuneen kesätyökokemuksen.

Paavo

Olen Paavo Hietanen, viimeisen vuoden opiskelija Aalto-yliopiston energiatekniikan maisteriohjelmassa. Olen pitkään ollut kiinnostunut tietotekniikan yhdistymisestä kehittyvään energiateknologiaan. Tämä kiinnostus onkin ohjannut opintojani hieman erilaiseen suuntaan perinteisestä voimalaitostekniikasta ja energiamarkkinoista, ja lopulta vaikuttanut myös uravalintoihini. Datahubille hakiessani olin työskennellyt jonkin verran projektiin liittyvien konseptien kanssa, joten toukokuussa aloittamani kesätyö Fingrid Datahubin Käpylän toimistolla tuntui luonnolliselta jatkumolta kiinnostuksilleni.

Työtehtäväni Datahubilla koskevat järjestelmän testaamista. Me valvomme ja kehitämme prosessia joka varmistaa, että suomalaisille sähkömarkkinoille keskeiseksi tuleva datahub täyttää tietoteknisesti ne vaatimukset, joita markkinaosapuolet tarvitsevat. Työ on ollut hyvin opettavaista joutuessani omaksumaan erilaisia yksityiskohtia eri markkinaosapuolien tarvitsemista toiminallisuuksista. Se kantaa myös suuren vastuun vaikuttaessaan konkreettisesti suomalaiseen yhteiskuntaan. Kumpikin näistä ovat asioita jotka motivoivat: Työtä tehdessäni kehitän itseäni juuri sellaisena ammattilaisena kuin haluan ollakin auttaen samalla kehittämään jotakin suomalaisille yhteisesti tärkeää.

Suurista yrityksistä on helposti ennakkoluuloja siitä, että tulee törmäämään voimakkaaseen byrokratiaan, vanhoihin tapoihin tai tiukasti "pomolta alaiselle" -malliseen työkulttuuriin. Fingrid Datahub ei kuitenkaan ole ollut mitään näistä. Olen päivittäin tekemisissä ihmisten kanssa, joilla on paljon kokemusta eri puolilta projektiin tarvittavaa osaamista. Minulla ei ole vielä koskaan tullut tunnetta, etten saisi kysyä tai ehdottaa jotakin uutta keskustellessani itseäni paremmin tietävien kanssa. Itseasiassa projektissa tuntuu vallitsevan toimiva keskustelukulttuuri. Uusia työtapoja ei vieroksuta. Olen useamman kerran ollut todistamassa tilannetta, jossa jokin uusi selvästi toimiva ehdotus otetaan käyttöön hyvin ketterästi. Eikä toimistolle ole pakko tulla silitetyssä puvussa kengät kiillotettuina (jos ei ehkä pyjamassa/alusvaatteissa kuitenkaan koita sisään). Työympäristö on yksinkertaisesti rento ja avoin.

Kesä on antanut minulle hyvin paljon, ja näillä näkymin tieni Fingridillä ei tule myöskään ihan heti päättymään. Olen saanut paljon hyviä eväitä tulevaisuutta varten, ja uskon että projektilla on minulle vielä annettavaa kuten minulla myös sille. Kaiken kaikkiaan olen löytänyt työpaikan, jonka kanssa olen motivoitunut jatkamaan yhteistä taivalta.

Kiitos kesästä mahtavalle Datahub-porukalle! Kesä oli meillä erittäin onnistunut, ja on ollut hienoa olla näin merkittävässä projektissa mukana.

Paavo ja Anni